Je vijver schoonmaken

Algen verwijderen.

Vooral in de warme maanden heb je te maken met algengroei in je vijver. Algen zijn woekeraars die de groei van je andere vijverplanten kunnen belemmeren. Ze zijn eenvoudig te verwijderen met een schepnet. Verwijder niet alles want ze geven zuurstof aan kleine waterdiertjes.

Vijverplanten snoeien

Verwijder met name de overtollige en dode planten. Hierdoor krijgen je vijverplanten meer zuurstof en kunnen ze zich weer verder ontwikkelen.

Bodem zuigen

Verwijder organisch afval van de bodem van je vijver. Doe je dit  met een waterstofzuiger dan kan je de vissen gewoon in het water laten tijdens het schoonmaken..

Houd je vijverwater schoon

Gezond vijverwater is heel belangrijk voor het vijvermilieu. Wanneer je vijver niet de juiste waterwaarden bevat, kun je problemen met je vijver ondervinden. Herken jij de volgende punten in jouw vijver? Dan is het slim om je vijverwater te laten testen.

   • Het vijverwater is troebel
   • Je hebt last van draad- of slijmalgen
   • Vijverplanten groeien slecht of sterven
   • Vissen worden ziek (krijgen stippen, parasieten, etc.) of sterven

Vijverplanten

Vijverplanten verfraaien je vijver en daarnaast zijn ze ook goed voor helder schoon water. Het is belangrijk om je te realiseren dat verschillende soorten vijverplanten op verschillende diepten geplant dienen te worden. Zorg desnoods voor de juiste diepte door verhogingen te plaatsen met bijvoorbeeld bakstenen of verzwaarde kratten.
Wat plaats je waar? (zie ook de pagina Plantenkeuze }

 • tot 15 cm > oever-/moerasplanten (blad boven water)
 • tot 30 cm > onderwaterplanten
 • tot 45 cm > zuurstofplanten 
 • tot 60 cm > waterlelies 

Zorg voor een goede voedingsbodem (substraat) voor zuurstofplanten. Deze planten absorberen grote hoeveelheden voedingsstoffen en zorgen voor zuurstofrijk water en dus voor een gezonde vijver.

Net spannen

Organisch afval zoals bladeren en takken zijn veroorzakers van algen in je vijver. Gebruik in de herfst daarom een afdeknet. Het net zorgt er ook voor dat je vissen niet worden opgegeten door bijvoorbeeld reigers.