Reden voor bezorgdheid of een goed teken?

Algen of wieren is de verzamelnaam voor alle organismen met fotosynthese die niet behoren tot de 'hogere planten' of 'landplanten', zijn algen. Voor meer zie Wikipedia

Hoewel de aanwezigheid van algen en wieren menigeen tot wanhoop brengt, is het meestal niet een teken dat het vijverwater slecht zou zijn. Integendeel, er zitten voldoende voedingsstoffen in het water en voldoende zuurstof.

Nadeel van algen en wieren is dat zij woekerneigingen hebben en onderwaterplanten kunnen verstikken.
Bovendien zijn zij zuurstofverslinders.

Zwevende alg

Zo noemen we die groene eencellige (denk aan plankton) die het water weliswaar groen kleurt, maar je niet kunt pakken, in tegenstelling tot draadwier. De zwevende alg is in principe doorzichtig. In water van 8-10 graden C. of lager, kan deze alg zich niet ontwikkelen en wacht rustig op warmere tijden. Daarom zijn vijvers in de winter altijd helder.

Deze algensoort leeft van veel dezelfde voedingsstoffen als de onderwaterplanten. Zij zijn dan ook elkaars concurrenten.
Wanneer de onderwaterplanten voldoende in aantal zijn, zal hun bladgroen zoveel ‘eten’, dat de zwevende alg zich niet (verder) ontwikkelen kan.

algen 1Maar is er onvoldoende bladgroen, dan zal de eencellige alg zich tegoed doen aan de voedingsstoffen die in het water zitten en wordt hun lijfje groen (of amber/bruinkleurig, afhankelijk van het type vijverwater). De vijver kleurt groen.
Zorg dus voor voldoende onderwaterplanten ofwel bladgroen onder water. Ga naar de pagina zuurstofplanten voor soorten onderwaterplanten, de noodzakelijke hoeveelheid onderwaterplanten en oplossingen voor groen water.